Jeanny-Bouwen-e1680775418436

Jeanny Bouwen

Geeft les in

In 2000 vlocht ik mijn eerste mandje vanuit een boek dat ik vond in de bibliotheek. Van in het begin was ik gebeten door het materiaal en ging al snel op zoek naar het echte vakmanschap. Jan De Vos en José Schilder van mandenmakerij ‘de Mythe’ brachten mij dit vakmanschap bij, zowel op gebied van de ideale vlechtwilg kweken als de techniek van het vlechten. Ik heb tijdens al die jaren mijn kennis en vaardigheden steeds aangescherpt. Velen wakkerden mijn passie aan.

In 2013 startte ik mijn eigen onderneming en opende Mandenmakerij ‘de Ratelaar’ haar deuren.

Het is al jaren duidelijk dat onze zoon deze passie deelt. Op zijn vijfde maakte hij zijn eerste eigen mand. Maar zijn echte passie ligt bij het fijnscheenwerk. Door zijn enthousiasme hebben we samen een tweejarige opleiding gevolgd bij Esmé Hofman van 2019 tot 2021. Dit geeft een extra dimensie aan onze werkplaats. We dromen ervan om de toekomst samen verder uit te bouwen.

Onze mandenmakerij wil een geborgen plaats zijn voor wilg, mens en ambacht. Het is een warme plaats waar je wilg kan ruiken en voelen. Deze wilg nodigt je uit om je soepel op te stellen tegenover onze huidige consumptiemaatschappij. Wij zien het als onze missie om op deze manier, met veel respect voor de oude technieken, een transitie te maken naar de toekomst.

Inmiddels deel ik deze passie via mijn manden, workshops, demonstraties, in het open lucht museum Bokrijk,…