Coiling

Een oeroude vlechttechniek in een eigentijdse vormgeving, dat is coiling.

Coiling is de Engelse naam voor spiraalvlechten. Het is een heel oud ambacht dat in vele oude culturen teruggevonden wordt, maar de Indianen hebben het tot een ware kunst verheven. Het is ook al een heel lange traditie bij de Berbers in Marokko. Hun handwerk is herkenbaar aan de gebruikte symbolen, ontwerpen en aan het kleurgebruik. Door het afbinden van bepaalde delen ontstaat een patroon dat de hand van de maker/maakster laatzien. Patronen worden daar van generatie op generatie doorgegeven en zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Je hoeft helemaal geen imker te zijn om de workshop te volgen, er is een grote waaier aan mogelijkheden om met coiling aan de slag te gaan: van grote en kleinere decoratieve manden tot gebruiksvoorwerpen zoals een broodmand, schalen, voorraadmanden en zelfs artistieke sculpturen.

Concreet betekent coiling het samenbinden van twee (meestal natuurlijke) materialen. Je bindt met behulp van een naald twee verschillende materialen samen, zoals maisbladeren, biezen, roggestro, verschillende soorten grassen…In andere werelddelen werd en wordt deze techniek heel vaak toegepast bvb met palmbladeren, dennennaalden,… Het samenbinden zelf, rond het natuurlijke materiaal, gebeurt in andere culturen ook vaak met afval, zoals plastiek. Je kan er heel inventief en vrij mee aan de slag dus. De materialen die je hiervoor kan gebruiken, zijn eigenlijk oneindig. Tijdens de workshop coiling kun je dus voeling krijgen met een rijke handwerktraditie, toegepast door onze voorouders, door ambachtslui uit landen overal ter wereld én de brug slaan naar het nu, door te werken aan je uniek eigentijds of tijdloos ontwerp.

De workshop bij ons wordt gegeven door Hannelore Maet, beter bekend als Lore Vlecht. Al meer dan 20 jaar heeft deze dame ervaring met vlechttechnieken. Met heel veel goesting, gedrevenheid en uitdaging blijft ze zoeken naar originele toepassingen met gekende en nieuwe technieken.

In de workshop bij IJzer en Vuur ga je aan de slag met lange grassen als basismateriaal en raffia, flaxcord, sisal als bindmateriaal. Je maakt kennis met de open en gesloten coiling. Deze techniek is dan ook zeer toegankelijk om nadien creatief met zelf gekozen natuurlijke materialen te experimenteren.

Workshops Coiling